Idei practice de amenajare a bucatariei de vara

Pentru ca a sosit primavara, iar vremea numai buna de petrecut timp in aer liber nu va mai intarzia mult, va propunem cateva idei pentru amenajarea bucatariei de vara. Pentru norocosii care au ‘o casa pe pamant’ si o curte, sau pentru restaurantele cu terasa, gatitul se poate transforma mai bine de jumatate din an, intr-o placere cotidiana. In functie de spatiul disponibil, dar si de bugetul pe care doresti sa il aloci acestui proiect, bucataria in aer liber poate beneficia de toate dotarile cu care suntem obisnuiti in bucataria clasica (chiuveta, zona de lucru, masina de gatit, hota, frigider, dulapuri, zona de servire a mesei, etc.) sau poate fi reprezentata doar de o mica zona in apropierea cladirii, acoperita cu o copertina ce are rol de protectie solara sau de protectie in caz de ploaie.

O bucatarie de vara este proiectata in jurul distractiei asa ca bucura-te, impreuna cu cei dragi, de vremea minunata si de unele dintre cele mai bune preparate si gustari... evident, la gratar! Aminteste-ti intotdeauna ca succesul bunei dispozitii in timpul sezonului cald depinde in mare masura de bucataria ta exterioara, asa ca trebuie sa ai in vedere o amenajare cat mai ‘smart’ a acesteia. Incepe prin a stabili strategic idei pentru bucataria in aer liber si raporteaza-te la alte elemente din curtea ta, cum ar fi un patio, locul de joaca pentru copii, gradina sau o piscina. Gandeste-te la toate elementele si planifica un flux natural de trafic intre acestea. Pentru bucataria ta de vara ar trebui sa consideri cel putin un spatiu pentru gratar (grill) si o zona de sedere. Daca ai copii si/sau animalele de companie te sfatuim sa planifici spatiul astfel incat sa ii poti avea in permanenta sub supraveghere.

Pentru un restaurant care amenajeaza o zona de gatit in aer liber este bine ca aceasta sa fie pozitionata si gandita astfel incat fumul provenit de la gratar si vaporii de grasime sa nu ajunga la persoanele/clientii care se bucura de vremea buna si consuma bauturi sau alimente pe terasa. Iti sugeram sa utilizezi o hota profesionala dotata cu un ventilator industrial pentru captarea si extractia fumului si a grasimii. In acest sens, hotele  profesionale din inox sunt disponibile intr-o gama larga de modele si ofera multiple optiuni de montare si dimensiuni care sa se potriveasca perfect in orice tip de bucatarie (personala, profesionala, restaurant, bar, fast food, terasa). In plus, in functie de necesitatile spatiului si de cantitatea/tipul de alimente peparate zilnic, se poate opta pentru echiparea hotei cu un ventilator intern sau cu un ventilator extern.
 
O zona de legatura intre interiorul casei si bucataria in aer liber este o idee buna, iar aceasta poate fi creata foarte usor fie printr-un patio, o usa sau chiar o fereastra cat mai mare lasata larg deschisa. Dar, cel mai important aspect este sa nu uiti sa gatesti! Gatitul este o activitate distractiva in care ii poti implica cu usurinta si pe ceilalti. In situatia in care in care ai un restaurant, gandeste-te cat de incantati vor fi clientii tai sa vada de aproape modul de preparare al mancarii, in timp ce se bucura de vremea frumoasa de afara.

Trendul din ultimii ani propune transpunerea atmosferei din bucataria interioara traditionala in bucataria de vara. In acest sens, frigiderul in aer liber devine o necesitate, nu doar un moft. In cazul in care iti surade ideea unui mini-bar in cadrul bucatariei de vara, un frigider pozitionat in apropierea zonei de gatit este convenabil pentru a pastra bauturile reci si produsele alimentare la indemana. De multe ori, de teama fumului, gratarul este pozitionat intr-o zona izolata, dar gratarele moderne, scot mai putin fum, pot fi echipate cu ventilatoare, iar unele pot reprezenta chiar elemente de design. O alta varianta este proiectarea unei insule de bucatarie in aer liber, cu spatii de depozitare, locuri la masa sau la bar, gratar incorporat si hota din otel inoxidabil echipata cu un ventilator profesional.

Pentru a pastra fluxul clasic de gatit, un aspect strategic al planurilor bucatariei de vara este pozitionarea chiuvetei si a zonei de gatit intre frigider si gratar. Masa de lucru, chiuveta si corpurile de depozitare pot fi realizate din inox, un material usor de curatat si rezistent la factorii externi. Vesela, ustensilele de bucarie si utilitatile trebuie sa corespunda activitatii de gatit in aer liber. Sugeram ca in bucataria de vara sa alegi o chiuveta cu cuva mare (chiuveta profesionala) si baterie cu dus, pentru a spala cu usurinta vase mai mari, castroane pentru salata sau tavi pentru friptura. Nu uita sa acorzi importanta si micilor detalii, cum ar fi un raft pentru pahare, un deschizator de sticle mereu la indemana sau un suport pentru prosoape.

Dupa parerea noastra ar trebui sa iei in calcul, in cadrul amenajarilor pe care iti propui sa le realizezi, utilizarea materialelor de cea mai buna calitate, special proiectate pentru a fi usor de curatat, rezistente la praf si la intemperii. Un factor essential este ca mobilierul si utilajele sa fie fabricate din materiale care suporta bine actiunea razelor solare.
 
Am atasat acestui articol cateva fotografii cu bucatarii de vara frumos amenajate. Fotografiile nu sunt ale noastre (am pus sursele la final), dar putem realiza la comanda piese de mobilier din inox asemanatoare celor prezentate (mese de lucru din inox, dulapuri din inox, hote profesionale din inox, polite si rafturi din inox, blaturi din inox) si putem furniza ventilatoare profesionale ,dar si multe accesorii pentru hote si accesorii pentru mobilier din inox.


Ai intrebari legate de un produs, doresti o cotatie de pret sau vrei sa achizitionezi echipamente noi la preturi de producator? Contacteaza-ne si iti raspundem prompt cu toate informatiile solicitate. Vei ramane surprins de preturile noastre mici!

 




Surse de inspiratie:
www.mybktouch.com             www.groliehome.com              www.magazinuldecase.ro             www.casesigradini.ro