De cate chiuvete profesionale ai nevoie?

Daca intentionezi sa ai un restaurant care sa functioneze in deplina legalitate este deosebit de important sa consulti dispozitiile legale in vigoare si sa incerci sa te adaptezi cerintelor acestora. Una dintre aceste dispozitii este Ordinul nr. 976 din 16 decembrie 1998, pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul şi desfacerea alimentelor. Acest ordin ne ofera informatii referitoare la functionarea si echiparea bucatariilor comerciale dar, prezinta si normele esentiale de igiena aplicabile tuturor unitatilor alimentare care produc, prelucreaza, servesc, depoziteaza, transporta si desfac alimente.

De aceasta data, suntem interesati doar de aspecte referitoare la spalatoare, cuve si chiuvete din inox. Chiuvetele profesionale sunt confectionate din otel inox si corespund reglementarilor legislative. Finisajul satinat, pe care il au majoritatea chiuvetelor din inox, ascunde eventualele semne de uzura, pete, zgarieturi si depuneri de calcar ce pot sa apara in timp. Suprafata neporoasa a chiuvetelor din otel inoxidabil respinge murdaria, reduce semnificativ timpul de curatare si de intretinere, generand o durata de viata crescuta a produsului. Va sfatuim sa alegeti chiuvete fabricate prin presare dintr-o singura foaie de material deoarece au colturi rotunjite in interior (asigurand o buna curatare)  si au marginile exterioare  ambutisate (impiedica scurgerea apei de pe suprafata acestora). Un spalator din inox este o chiuveta profesionala montata pe un cadru din otel inox, care poate sa fie inchisa (tip dulap) si poate avea usi glisante sau batante pe partea din fata. Chiuveta din inox care intra in alcatuirea spalatorului poate avea 1, 2 sau 3 cuve si, eventual, picurator .

In functie de specificul locatiei, de arhitectura bucatariei, de tipul si numarul preparatelor disponibile in meniu, de numarul de locuri ale localului si de alte aspecte independente de vointa ta, va rezulta un necesar unic in ceea ce priveste utilajele, echipamentele profesionale si mobilierul din inox care va completa bucataria restaurantului. Iti sugeram sa apelezi cu incredere la un specialist care te va ghida si te va ajuta sa faci cele mai bune alegeri pentru a indeplini cerintele minime impuse de prevederile legale si sa ai cele mai mici costuri posibile cu echipamentele si mobilierul necesar in bucataria restaurantului tau.

Am parcurs Ordinul nr. 976 din 16 decembrie 1998, in incercarea de a sintetiza informatia si de a afla numarul minim de chiuvete, cuve sau spalatoare, necesar pentru un restaurant care doreste sa ofere clientilor sai un meniu variat cu mancare proaspat preparata in bucataria proprie. In realizarea calculului am adaugat si putin din experienta acumulata pe parcursul anilor si, pe scurt, a rezultat ca ai nevoie de 13 chiuvete din inox  (plus/minus) daca doresti ca restaurantul tau sa ofere preparate care contin oua, carne, peste, fructe si legume si sa iti bucuri clientii cu cateva produse de patiserie si cofetarie proaspete, realizate la fata locului. Enumeram mai jos care sunt chiuvetele pe care ar trebui sa le iei in calcul:

  • chiuveta pentru oua

  • chiuveta pentru carne cruda

  • chiuveta pentru post procesare carne cruda

  • chiuveta pentru peste crud

  • chiuveta pentru post procesare peste crud

  • chiuveta pentru fructe si legume

  • chiuveta pentru post procesare legume

  • chiuveta pentru zona destinata produselor de patiserie

  • chiuveta pentru zona destinata produselor de cofetarie

  • chiuveta pentru zona destinata produselor reci

  • chiuveta bucatarului / chiuveta cu actionare la genunchi

  • chiuveta pentru zona de spalat vase (cu zona pentru scurs vase)

  • chiuveta pentru zona de spalat vesela (cu zona pentru scurs vesela)

Bineinteles ca exista o varianta de ajutor pe care o poti identifica in acest ordin. Portita din lege este reprezentata de art. 32 , care spune, printre altele, ca “in unitatile de alimentatie cu un singur spatiu de productie – bucatarie, in care se realizeaza prepararea, fierberea sau coacerea alimentelor, se vor folosi ca materii prime numai produse agroalimentare gata curatate, portionate si ambulate.”  Pe scurt, acest articol din lege permite existenta unei bucatarii alcatuite dintr-o singura incapere, fara delimitari, cu mai putine echipamente si chiuvete din inox, doar daca este folosita materie prima care nu necesita niciun fel de prelucrare. Sigur, acesta varianta implica costuri destul de mari generate de ingredintele curatate, portionate si ambalate…ca la  lege.

P.S. Acest articol este scris cu scop pur informativ, interpretand “ad literam” Ordinul nr. 976 din 16 decembrie 1998, cu scopul de a sintetiza informatia referitoare la numarul minim de chiuvete profesionale necesar intr-o bucatarie comerciala. Pot exista si situatii “exceptionale” in care numarul de chiuvete sa varieze si in care inspectorii sa faca mici compromisuri dar, te sfatuim sa nu te bazezi pe acest lucru…unde-i lege, nu-i tocmeala.

Sunt cazuri in care dimensiunile standard nu se potrivesc oricarui spatiu dar, noi putem realiza la comanda piese de mobilier personalizate dupa cerintele si dimensiunile tale.

Ai intrebari legate de chiuvete profesionale, cuve, spalatoare din inox sau doresti sa achizitionezi echipamente noi la preturi de producator? Contacteaza-ne si iti raspundem prompt cu toate informatiile solicitate. Vei ramane surprins de preturile noastre mici!