Caracteristicile utilajelor si echipamentelor

Utilajele si echipamentele profesionale sunt reprezentate de masini, dispozitive, instrumente, unelte, vase, mobilier si mijloace utilizate la obtinerea, prepararea, masurarea, cantarirea, ambalarea, pastrarea si manipularea produselor alimentare in cadrul unei bucatarii de tip comercial. Aceste utilaje si echipamente profesionale trebuie sa fie construite astfel incat suprafetele pieselor si ansamblurilor sa nu aiba imbinari proeminente sau muchii ascutite, colturile sa fie rotunjite. Materialele din care sunt fabricate utilajele industriale trebuie sa fie caracterizate de rezistenta la coroziune si curatare usoara. In general, sunt acceptate materiale din otel inoxidabil, aluminiu, metal galvanizat si mase plastice. Nu se accepta utilizarea, in zona de productie a industriei alimentare, a cadmiului, plumbului, cuprului, e-mailurilor, portelanurilor sau a vopselelor.

Utilajele si echipamentele sunt proiectate si construite incat sa fie usor de curatat si inspectat, avandu-se in vedere, cel putin, urmatoarele aspecte:
- utilajele din zona de productie sa fie lipsite de adancituri, goluri, suduri incomplete, fisuri, suruburi si nituri evidente;
- echipamentele de captare si eliminare a fumului si a vaporilor de grasime (hotele profesionale) sa fie construite si instalate incat sa asigure o autoscurgere si curatare corespunzatoare;  
-  utilajele sa fie usor demontabile pentru a putea fi curatate si controlate;
- racordurile la canale trebuie realizate incat apele uzate sa fie dirijate la gurile de canalizare in mod continuu, fiind interzisa scurgerea apelor uzate direct pe paviment;
- nu se accepta vopsirea interioara sau exterioara a utilajelor in/langa zonele de productie;
- spatiile de spalare/degresare a utilajelor sa fie corespunzatoare,  cu urmatoarele caracteristici: lumina si ventilatie adecvata, pardoseala impermeabila cu panta de scurgere de 2 cm la 1 m liniar, pereti si tavane impermeabile;
- in functie de specificul restaurantului/bucatariei, unitatile au obligatia sa fie dotate si cu platforme de lucru si mese pentru fasonare, dezosare si transare a materiei prime de origine animala;
- liniile aeriene se fixeaza la minim 1,5 m fata de pereti, iar liniile de circulatie intensa si distribuitoare la 90 cm de pereti;

Utilajele, instalatiile si echipamentele care au contact direct cu alimentele, precum: mese de lucru, chiuvete, spalatoare, dulapuri, polite, tavi, rasteluri, etc.)  trebuie sa fie permanent curate si sa indeplineasca urmatoarele conditii minime obligatorii:
- sa fie construite si sa aiba in componenta materiale ce permit mentinerea in stare de functionare, in ordine si in buna stare, incat sa se minimalizeze riscul contaminarii alimentelor; 
- sa fie construite integral din materiale ce pot fi pastrate curate, dezinfectate, in functie de scopul si destinatia acestora;
- sa fie instalate incat sa permita curatarea corespunzatoare a spatiilor din vecinatate.
 

Ai intrebari legate de caracteristicile utilajelor si ale echipamentelor din dotarea bucatariilor comerciale sau doresti sa achizitionezi echipamente noi la preturi de producator? Contacteaza-ne si iti raspundem prompt cu toate informatiile solicitate. Vei ramane surprins de preturile noastre mici!